Monday 8 February 2010

Tonight is Alice in Wonderland


O sa incep un maraton de filme Walt Disney.In fiecare zi o sa ma uit la un film care o sa-mi aduca aminte de copilaria minunata de care am avut parte si o sa ma gandesc cu parere de rau ca viitorii mei copii nu vor mai avea parte de aceste desene absolut superbe, pure si inocente caci mai nou desenele cu violenta care transmit un mesaj necorespunzator primeaza.
O sa incep cu Alice in Wonderland.Cati nu am vrea sa stam in pat si sa ni se citeasca o poveste atat de frumoasa, demna de imaginatia unui copil inocent, una care sa poata sa ne poarte intr-o lume departe de cea reala, sa trecem granita adevaralui, sa ne scufundam in apele limpezi ale fabulosului si sa inotam printre balauri, greieri vorbitori, iepuri grabiti si carti de joc care picteaza trandafiri? As vrea sa ma regasesc in mia de culori ce intregeste un personaj din desenele lui Walt, chipul meu sa fie pictat in culorile jocului, sa aud un rau clipocind in departare si sunetele sa se transforme in cuvinte. Alice reuseste sa imi aduca zambetul pe buze ori de cate ori vad un desen sau filmul sau recitesc cartea scrisa de Lewis Carroll.As vrea sa am imaginatia autorului insa ma multumesc cu a mea capacitate de intelegere a povestii si filmului.
Cred ca ar fi uimitor daca ar exista o omida care sa spuna o poezie iar fumul ce o inconjoara sa formeze vocale sau niste flori al caror parfum sa te frapeze si sa aiba puterea sa te judece pe tine, un muritor de rand pentru piela ta care nu risipeste nicio aroma in aer.
Iepurele Alb se regaseste in fiecare dintre noi, toti ajungem sa fim grabiti si in intarziere undeva, unii ne intalnim prea tarziu cu soarta, altii se grabesc cu pasi mari spre sfarsit, dar la un moment dat, exact ca Iepurele Alb, toti ajungem acolo unde am vrut, fara sa mai dam importanta ceasului.Si cati nu am vrea sa avem o petrecere de non-ziua noastra, care ar fi practic in fiecare zi cu exceptia zilei noastre de nastere?Oameni ca Mad Hatter si March Hare exista peste tot, suntem inconjurati si sufocati de numarul lor si dupa parerea lor, un lucru simplu, ca o cana de ceai poate rezolva orice problema. Regina, pe de alta parte, e numai una, iar faptul ca toti ne consideram regi si regine asta e altceva. Regina poate fi numai aceea a carei personalitate este unica si de nepenetrat, fie ea o adepta a raului sau un ajutor al binelui. Regele, haios si umil, care incearca mereu sa se afirme este un personaj ale carui trasaturi sunt inspirate tot de personalitatea omului.
E placut sa vezi cum un film, menit sa aduca un zambet pe buzele copiilor si sa produca fericire intr-o lume sumbra, reda toate aspectele vietii intr-un mod ironic, iar personajele din Alice reprezinta de fapt mastile satirizate ale oamenilor din jurul autorului. Practic asta facem toti, incercam prin satira sa reducem din trasaturile negative al omului care ne-ar putea face rau, vrem sa il punem intr-o lumina difuza si nu chiar intunecata, astfel incat sa ne facilitam viata care l-ar putea include si pe acesta. Lewis Carroll a reusit, prin intermediul acestei minunate carti, sa evidentieze o lume imperfecta, dar vazuta prin ochi de copil, poate deveni cu usurinta o lume in care se poate trai, in care ne putem adapta.
Poemele din film redau, prin simplitatea lor, inocenta din privirile oamenilor care nu au uitat ce inseamna copilaria si intensitatea culorilor unei lumi anoste si estompate.

How doth the little crocodile
Improve his shining tail,
And pour the waters of the Nile
On every golden scale!

How cheerfully he seems to grin,
How neatly spreads his claws,
And welcomes little fishes in,
With gently smiling jaws! (poem recitat de Caterpillar)

As putea sa vorbesc ore in sir despre Alice, despre adevarata poveste din spatele povestii, dar e mai placut sa creez un pic de mister si sa provoc cititorii sa descopere singuri secretele care stau la baza realitatii ironizate de autor.

3 comments:

Marusia said...

Si Tom & Jerry, si Tom & Jerry! Bine, stiu ca nu sunt created by Disney, dar asa frumoase eraaaaau!!!! Si alea cu Daffy Duck sau Betty Boop!!!!!! I love them, i love them, i love them!!!!!

Katia said...

good old times 8->

Anca Ligia Petre said...

Te asteapta un premiu la mine pe blog